Logo Almere WandelPad
fb link

Paling pakken in Volendam en Marken

Volendam… een oud vissersdorp aan het Markermeer, dat wereldwijd tot de verbeelding spreekt van miljoenen toeristen. Waar je op de dijk, met zijn vele snuffelwinkeltjes, restaurants en terrasjes, kunt genieten van de authentieke sfeer en het uitzicht op de haven en het water.
Het oudste deel van Volendam is Het Doolhof, waar de bebouwing niet volgens een vast omlijnd stratenpatroon tot stand kwam en de tijd geen vat op het oude vissersdorp leek te krijgen. Uiteraard gaan we tijdens onze wandeling door Het Doolhof, wandelen we langs de beelden van de kinderen Klaassie en Klaassie, net als Ootje, de Bab en de Vissersman. Aan het Burgemeester Kolfschotenplein komen we langs een uit 1658 stammende Stolphoevekerkje een volledig uit hout opgetrokken Stolpkerk. In ‘t Praathuisje kun je nog een babbeltje met oud-volendammers maken.
Vrijwel geheel Marken is een beschermd stadsgezicht en al minstens een eeuw is het voormalige vissersdorp een toeristische trekpleister. De opvallende klederdracht van Marken heeft daaraan bijgedragen. Karakteristiek zijn de houten huizen op palen. Nog ouder zijn de zogenaamde "werven", kunstmatige verhogingen waarop werd gewoond.

Startlocatie

De startlocatie ligt aan de Parralelweg, vlak bij de dijk. Na aanmelding ontvangt u meer detailinformatie.

Tijd

We verzamelen om 10:00 uur op de startlocatie, waarna we starten met de wandeling door Volendam.

Route

De route in Volendam loopt via het oude Volendam, door het Doolhof en de Oude Kom. In de Havenstraat komen we langs Klaassie en Klaassie en even later krijgen we zicht op het Stolphoevekerkje. Via de Krom lopen we naar het Zuideinde waar Ootje op ons wacht en bij de haven ontmoeten we de Bab. Na 5,5 km schepen we in en komen 30 minuten later op Marken aan. Hier gaat de wandeling verder door de Havenbuurt, de Kets en de Kerkbuurt. Via de Markermeerdijk lopen we langs het Paard van Marken en gaan door de Rozenwerf en Witte Werf weer terug naar de haven. De Markenexpress brengt ons weer terug naar Volendam. De route op Marken is 6,5 km.
Na afloop is er voor de liefhebber gelegenheid om een vers gerookte paling te pakken.

Kosten

De kosten voor deze wandeling bedragen € 4,00. Dit is inclusief de koffie of thee. De kosten voor de overtocht met de boot naar Marken bedragen € 12,50 (retour). Deze zijn voor eigen rekening.

Aanmelden

U moet zich voor deze wandeling aanmelden. Dit kunt u doen via het aanmeldformulier, waarbij u kiest voor 11 november - Paling pakken in Volendam en Marken. Houd u er rekening mee dat het aantal deelnemers beperkt is tot maximaal 15 personen. Na aanmelding ontvangt u verdere informatie betreffende de startlocatie.

Honden

Honden zijn op deze wandeling niet toegestaan.


AANMELDEN