Logo Almere WandelPad
fb link

De Utrechtse Heuvelrug op

Aan de voet van de Amerongse Berg, ten zuiden van Amerongen ligt het oorspronkelijk uit 1286 stammende kasteel Amerongen. Een prima plaats om deze wandeling over de Utrechtse Heuvelrug te starten.
Het dorp Amerongen is prachtig gelegen. Aan één kant begrenst door de Rijn, aan de andere kant door de uitgestrekte bossen van de Utrechtse Heuvelrug. In het 'Oude Dorp' lijkt de tijd te hebben stilgestaan, met veel karakteristieke gebouwen, zoals de kerk en de tabaksboerderijen en -schuren. Het grootste deel van de wandeling gaat echter door Het Amerongse Bos, één van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Sommige grove dennen dateren uit 1770 en delen van het gebied doen met hun enorme woudreuzen, weelderige ondergroei en reusachtige, omgevallen stammen denken aan een oerbos. Het bos ligt op de 69 meter hoge Amerongse Berg, het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug.

Startlocatie

De startlocatie is bij Kasteel Amerongen in Amerongen. Na aanmelding ontvangt u meer detail informatie

Tijd

We verzamelen vanaf 10:00 uur op de startlocatie. Nadat we een kopje koffie of thee hebben gedronken gaan we om 10:30 uur starten met onze wandeling.

Route

We vertrekken vanaf kasteel Amerongen en na een korte route door de historische kern van Amerongen gaan we het Amerongse Bos in. Aanvankelijk wandelen we in westelijke richting naar het Leersumse Veld. Het Leersumse Veld ligt in een natuurlijke laagte. In de ijstijd uitgesleten door smeltwater in de stuwwal die nu Utrechtse Heuvelrug heet. We zijn dan ongeveer halverwege de route en maken ons op om de Amerongse Berg te beklimmen. Daarna gaan we in een gestage afdaling richting Amerongen, waar de wandeling weer bij het kasteel eindigt.

Kosten

De kosten voor deze wandeling bedragen € 4,00. Dit is inclusief de koffie of thee.

Aanmelden

U moet zich voor deze wandeling aanmelden. Dit kunt u doen via het aanmeldformulier, waarbij u kiest voor 3 juni - De Utrechtse Heuvelrug op. Houd u er rekening mee dat het aantal deelnemers beperkt is tot maximaal 20 personen. Na aanmelding ontvangt u verdere informatie betreffende de startlocatie.

Honden

Honden zijn op deze wandeling niet toegestaan.


AANMELDEN