Logo Almere WandelPad
fb link

Wandelen door historisch Enkhuizen

Hoewel bij archeologische opgravingen in 2009 boerderijen en een grafheuvel teruggevonden zijn die dateren uit 1575-1200 vr Christus, begon het bestaan van Enkhuizen pas in de Middeleeuwen als haven- en vissersdorp en kreeg het in 1356 stadsrechten.
In de 17e eeuw was de bloeitijd van Enkhuizen. De stad telde de grootste haringvloot van de Nederlanden, en bezat tevens een kamer van de VOC. Ook de West-Indische Compagnie was in de stad vertegenwoordigd. Door handel op de Oostzeelanden, Engeland, West-Afrika en Indi werd Enkhuizen rijk. De stad telde zo'n 25.000 inwoners, aanzienlijk meer dan het huidige aantal. De binnenstad van Enkhuizen wordt door grachten doorsneden en ligt binnen vestingwallen die uit de 16e eeuw dateren en goed bewaard zijn gebleven.

Tijdens de wandeling door de historische binnenstad zullen we verschillende authentieke gebouwen tegenkomen. Zoals de Drommedaris, de Zuider- of Pancraskerk, de Wester- of Sint-Gommaruskerk, het stadhuis, de stadsgevangenis, de waterpoorten Oudegouwsboom en Boerenboomen en het waaggebouw. Het Snouck van Loosenpark daterend uit 1897 is een van de eerste sociale woningbouwprojecten van Nederland. Een deel van Enkhuizen is een beschermd stadsgezicht.

Startlocatie

In het centrum van Enkhuizen. De exacte startlocatie ontvangt u na uw aanmelding.

Tijd

We verzamelen vanaf 10:00 uur op de startlocatie. Nadat we een kopje koffie of thee hebben gedronken gaan we om 10:30 uur starten met onze wandeling.

Route

De route van ongeveer 10 km verloopt kriskras door de stad, langs historische panden, over de vestingwal en natuurlijk door het Snouck van Loosenpark.

Kosten

De kosten voor deze wandeling bedragen 4,00. Dit is inclusief de koffie of thee bij de start.

Aanmelden

U moet zich voor deze wandeling aanmelden. Dit kunt u doen via het aanmeldformulier, waarbij u kiest voor 14 januari - Wandelen door historisch Enkhuizen. Houd u er rekening mee dat het aantal deelnemers beperkt is tot maximaal 15 personen. Na aanmelding ontvangt u verdere informatie.

Honden

Honden zijn op deze wandeling niet toegestaan.


AANMELDEN