Logo Almere WandelPad
fb link

Schokland

Ooit was Schokland een eiland in de Zuiderzee. Al zo'n 12.000 jaar geleden woonden er mensen. Aanvankelijk jagers en vissers, maar in de middeleeuwen (500 tot 1500 na Chr.) zijn het vooral boeren die hier veehouden en graan verbouwen en op zelf gemaakte terpen wonen (Zuidpunt, Zuidert, Middelbuurt en Emmeloord). In de 17de eeuw gaat het niet goed met Schokland door verlies van land aan de zee en zijn bij hoog water of een stormvloed de terpen de enige veilige plekken op het eiland.
In 1859 besloot koning Willem III dat de bewoners het eiland moesten verlaten. De strijd tegen het water was verloren. Ongeveer 635 'Schokkers' verhuisden naar het vaste land. Schokland bleef bestaan en werd in 1942 met de inpoldering van de Noordoostpolder, een eiland op het droge.
In 1995 werd Schokland toegevoegd aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst en sinds 1 november 2008 heeft Schokland de status van een dorp. Tijdens onze wandeling nemen we een kijkje op dit voormalige eiland in de Zuiderzee.

Startlocatie

De start is in Schokland. De exacte startlocatie ontvangt u na uw aanmelding.

Tijd

We verzamelen om 10:00 uur op de startlocatie om onze wandeling te beginnen. Na de wandeling drinken we in het museumrestaurant een kopje koffie of thee.

Route

Vanaf de Middelbuurt gaat de wandeling richting Zuidert en Zuidpunt. Via het Schokkerbos en de Gesteentetuin wandelen we naar de haven van Emmeloord om vervolgens weer terug te keren naar Middelbuurt.

Afstand

13 km

Kosten

De kosten voor deze wandeling bedragen 4,00. Dit is inclusief de koffie of thee.

Aanmelden

U moet zich voor deze wandeling aanmelden. Dit kunt u doen via het aanmeldformulier, waarbij u kiest voor 08 maart - Schokland. Houd u er rekening mee dat het aantal deelnemers beperkt is tot maximaal 15 personen. Na aanmelding ontvangt u verdere informatie.

Honden

Honden zijn op deze wandeling niet toegestaan.

Algemene Voorwaarden

Op deze wandelingen zijn de Algemene Voorwaarden van Almere WandelPad van 19 december 2019 van toepassing.


AANMELDEN