Logo Almere WandelPad
fb link

ALMERE WANDELPAD


ROUTE

Almere Wandelpad

De start van het AlmereWandelPad ligt midden in het centrum van Almere, het NS station Almere Centrum en verloopt langs het Weerwater via Almere Haven naar het Kromslootpark, een vogelrijk moerasgebied, waar de vegetatie hoofdzakelijk bestaat uit moeras en riet, omzoomd met enkele struiken zoals vlieren en wilgen.
Na een 'zwerftocht' door het Kromslootpark ga je verder onder de inmiddels verbrede A6 door Almere Poort in. Via het Muiderzandpad, Scheepswrak langs de Wim Eversbeek en dwars door Zuiderduin naar de IJmeerdijk vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het meer. Even voorbij de bebouwde kom van Almere Poort gaat het de dijk af en De Pampushout in, een gevarieerd natuurgebied en een ware oase voor mens en dier. Kunstwerken markeren er ondergrondse scheepswrakken.

Na de wandeling door De Pampushout kom je via het Da Vincipad uit bij de Oostvaardersdijk. Bij helder weer kun je aan de overkant van het Markermeer het eiland Marken zien liggen. Intussen ben je om de wijk Noorderplassen West heen gelopen en verlaat je de dijk bij het Lepelaarspad een verrassend fietspad met aan de ene kant uitzicht over de Noorderplassen en aan de andere kant, van achter de vogelkijkschermen, over de natte graslanden. Een aantal kilometer verder, aan de Oostvaardersdijk ligt Bezoekerscentrum De Trekvogel van het Flevolandschap. Het is zeker de moeite waard om er eens binnen te kijken en ze kunnen je veel vertellen over dit unieke gebied.
De route gaat verder door het Wilgenbos, een spontaan ontstaan bos dat vrijwel ondoordringbaar is. Af en toe heb je een kijkje over het water, maar van het pad af kun je niet. De uitgang van het Wilgenbos ligt tegenover de gevangenis - Almere Binnen. Opnieuw komen we bij de Oostvaardersdijk uit, waarna het verder gaat via het Verbindingspad, een kronkelpad door de bossages dat naar de Oostvaardersplassen leidt.

EdelhertenDe Oostvaardersplassen, een 5600 ha groot natuurgebied tussen Almere en Lelystad, een overwinteringsgebied voor vogels en het droge gedeelte is uitermate geschikt voor grote grazers, zoals Edelherten, Konikpaaarden en Hekrunderen. Na een slingerpad van 3 km door het Oostvaardersbos kom je uit bij de Jan van den Boschheuvel, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de plassen. De route gaat verder langs de rand van de Oostvaardersplassen en door het aangrenzende Kotterbos. De schoonheid van het Kotterbos met al haar flora en fauna is simpelweg overweldigend. Spot edelherten, vossen, kerkuilen, bevers en de met uitsterven bedreigde zeearend.

De Buitenkans Via de Stripheldenbuurt in Almere Buiten, door de Buitenkans, een van de grotere ecologische wijken van Nederland, en langs de Lage Vaart bereik je het Buitenhout. Het Buitenhout is een stadsbos dat een schakel vormt tussen de Oostvaardersplassen en het Almeerderhout en mede daardoor een grote verscheidenheid aan planten en dieren kent.
Na het Buitenhout gaat het pad verder onder de A6 door en wandel je het Almeerderhout in. Het Almeerderhout is het grootste bosgebied van Almere en bestaat uit het Waterlandsebos, Cirkelbos, Overvaartbos en Kathedralenbos.

Groene Kathedraal Het AlmereWandelPad loopt via het Waterlandsebos, het Kathedralenbos in dat genoemd is naar de het project van kunstenaar Marinus Boezem waarbij hij de plattegrond van de Kathedraal van Reims op ware grootte nagebootst heeft door aanplant van populieren, en verder naar het Cirkelbos, waar het Museumbos met projecten als In Tempo, Zalm in Blik en Almere Boven tot de verbeelding spreekt. Almere Boven is een 30 meter hoge berg, waar bovenop een monument komt voor de Peetvaders van Almere. Volgens plan wordt het monument eind 2017 onthuld.
Via de schitterende Overgooische Zoom en een stukje Waterlandsebos schampen we Almere Haven en kom je via het Vliegerpark weer uit bij het Weerwater, waar je nu langs de westelijk oever terugkeert naar het Centrum van Almere.

Houd er rekening mee dat het Oostvaardersbos van 15 januari tot 1 mei is afgesloten en dient als rustgebied voor de grote grazers uit de Oostvaardersplassen.