Logo Almere WandelPad
fb link

De Bult op bij Heerlijkheid De Eese

"Heerlijkheid De Eese" is een zeer afwisselend gebied met bos, lanen, heidevelden en landbouwgronden. Een schitterend gebied om te wandelen of te fietsen.
De eerste bewoning op de Eese was volgens oude geschriften aanwezig in de twaalfde of dertiende eeuw. In 1371 werd de Eese (destijds de Eeze) als havezathe beschreven en uit deze havezathe is rond 1400 de 'Heerlijkheid Eese' voortgekomen. Dit hield in dat men zelfstandig recht mocht spreken. In 1443 kreeg de Heerlijkheid de Eese het recht een wapen te voeren. De Eese was toen een bescheiden gehucht, van een esachtig type met enkele huizen. De eigenaren van de Eese hadden met de 'Heerlijkheid' een bijzondere vorm van zelfbestuur, die voortduurde tot 1795, toen de staatsinrichting van de republiek der Nederlanden volledig werd veranderd en de 'heerlijke rechten' afgeschaft werden.

Startlocatie

De startlocatie is bij Hotel De Eese-Giethoorn. Na aanmelding ontvangt u meer detail informatie

Tijd

We verzamelen vanaf 10:00 uur op de startlocatie. Nadat we een kopje koffie of thee hebben gedronken gaan we om 10:30 uur starten met onze wandeling.

Route

De wandeling gaat direct na de start het bos in en de Bult, de 26 meter hoge Woldberg, op. Daarna slingeren we verder door een afwisselend bosgebied het landgoed De Heerlijkheid Eese in. We gaan over halfopen landschap dat bestaat uit een afwisseling van bos, akkers, weilanden, heide en vennen en poelen. Over karrensporen uit de late middeleeuwen, langs grafheuvels en langs een bijzonder kasteeltje. De route is 95% onverhard.

Kosten

De kosten voor deze wandeling bedragen 4,00. Dit is inclusief de koffie of thee.

Aanmelden

U moet zich voor deze wandeling aanmelden. Dit kunt u doen via het aanmeldformulier, waarbij u kiest voor 19 mei - De Bult op bij Heerlijkheid De Eese. Houd u er rekening mee dat het aantal deelnemers beperkt is tot maximaal 20 personen. Na aanmelding ontvangt u verdere informatie betreffende de startlocatie.

Honden

Honden zijn op deze wandeling niet toegestaan.


AANMELDEN