Logo Almere WandelPad
fb link

Knallen door de Haere

De Haere vormde vroeger de overgang tussen de onvruchtbare ‘woeste gronden’ van de Veluwe en de akkertjes bij de buurtschap Wessinge. Op de woeste grond werd hei geplagd en vee geweid. Door intensief gebruik kon de heide zich op den duur niet meer herstellen en ontstonden grote kale stuifzandgebieden.
Dit stuifzandgebied is er nog steeds. Door de boomgroei rondom heeft de wind nu minder vat op het zand dan vroeger. Aan de rand van het stuifzand groeit naast jeneverbes kleine wolfsklauw, kraaiheide, zandzegge, buntgras, stekelbrem en diverse korstmossen. Vooral de vele korstmossen maken het gebied bijzonder. Ooit gehoord van ezelpootje, hamerblad of dove lucifer? Ook ruig haarmos, rendiermos, rode lucifer, varkenspootje, girafje en rood bekermos komen hier voor.
Er lopen verschillende wandelroutes door de Haere en het is er bij uitstek geschikt voor een bijzondere EROPUIT wandeling. Misschien zien we zelfs het uiterst zeldzame IJslandse mos.

Startlocatie

We starten vanaf La Place 't Harde. De exacte startlocatie ontvangt u na uw aanmelding.

Tijd

We verzamelen vanaf 10:00 uur op de startlocatie. Nadat we een kopje koffie of thee hebben gedronken gaan we om 10:30 uur starten met onze wandeling.

Route

De route van ongeveer 15 km start langs de bosrand met riante villa's en gaat verder het dennenbos in. We gaan over een groot heideveld met jeneverbes en langs de zandverstuiving. Hierna gaat de route door halfopen boerenland over kronkelende veldwegen gestoffeerd met houtwallen en bomenlanen. Op het laatste deel komen we nog een keer door de bosrijke randen van 't Harde.

Kosten

De kosten voor deze wandeling bedragen € 4,00. Dit is inclusief de koffie of thee bij de start.

Aanmelden

U moet zich voor deze wandeling aanmelden. Dit kunt u doen via het aanmeldformulier, waarbij u kiest voor 28 april - Knallen door de Haere. Houd u er rekening mee dat het aantal deelnemers beperkt is tot maximaal 15 personen. Na aanmelding ontvangt u verdere informatie.

Honden

Honden zijn op deze wandeling niet toegestaan.


AANMELDEN