Logo Almere WandelPad
fb link

Historisch Elburg

In 1392 gaf de hertog van Gelre het bevel om de stad Elburg te verplaatsen. Dankzij de welvaart die Elburg als Hanzestad in die tijd kende werd in vier jaar tijd, gebruik makend van een deel van de bebouwing van de oude stad, een nieuwe stad gebouwd met een vrijwel rechthoekige plattegrond, waarin de straten planmatig werden aangelegd. Ook maakte men er een vesting van met grachten, muren en een aantal verdedigingstorens. In de 19e eeuw werd een groot deel van de stadsmuren en torens afgebroken, maar de stadsgracht, de Vischpoort, de kazematten, de vestingwallen en een deel van de stadsmuur zijn nog altijd intact.
Tijdens onze wandeling zullen wij de historisch kerk van Elburg bezoeken, maar ook een kijkje nemen op landgoed Schouwenburg en Zwaluwenburg.

Startlocatie

De start is parkeerterrein "De Oude Vos" in de haven van Elburg. De exacte startlocatie ontvangt u na uw aanmelding.

Tijd

We verzamelen vanaf 10:00 uur op de startlocatie. Nadat we een kopje koffie of thee hebben gedronken gaan we om 10:30 uur starten met onze wandeling.

Route

De wandelroute voert ons door de Vischpoort en over de stadswallen het oude Elburg in, waar we over de keitjesstoepen (stoepen gemaakt van talloze witte en zwarte keitjes) door de markante straten en pittoreske steegjes trekken. We verlaten Elburg aan de andere kant van de vesting, gaan richting Huis Schouwenburg en verder over landgoed Zwaluwenburg. Hier pakken we dan nog een stukje A. Vogel tuinen mee. Wanneer we daarna weer over de vestingsmuur wandelen en opnieuw door de Vischpoort komen zijn we aan het eind van de wandeling.

Afstand

14 km

Kosten

De kosten voor deze wandeling bedragen 4,00. Dit is inclusief de koffie of thee.

Aanmelden

U moet zich voor deze wandeling aanmelden. Dit kunt u doen via het aanmeldformulier, waarbij u kiest voor 17 februari - Historisch Elburg. Houd u er rekening mee dat het aantal deelnemers beperkt is tot maximaal 15 personen. Na aanmelding ontvangt u verdere informatie.

Honden

Honden zijn op deze wandeling niet toegestaan.


AANMELDEN


Elburg

Elburg

Elburg

Elburg

Elburg